Contact: Joke van Lith-van de Boom, 06 248 238 04, secretariaat@seniorenbeuningen.nl

Ons eigen weerstation bij het dijkmagazijn en Rabo ClubSupport 2024

Dat het klimaat verandert ondervinden we aan den lijve. Het wordt op aarde natter en droger. Hoe weten we dit? Kortgeleden stond onderstaand bericht in de krant.

“April en mei 2024 waren met respectievelijk 93 en 122 millimeter de natste april en mei sinds het begin van de metingen in 1906. Ondanks de relatief droge maart was de lente als geheel (maart, april, mei) met 264 millimeter extreem nat. Alleen de lente van 1983 was met 282 millimeter nog natter.”

Dit zijn metingen van het KNMI in De Bilt. Maar hoe was het in Beuningen? Ook zo nat of was het droger?

Bij de groep Klimaat & Milieu van het project Groen Ontmoeten is het idee geboren om op het dijkmagazijn een eigen weerstation te plaatsen. Het is een automatisch weerstation gekoppeld aan internet en het weerstation krijgt een eigen site: www.groenontmoeten.nl. De site toont iedere 10 minuten nieuwe waarnemingen van het weer op de dijk aan de Waal. We denken aan het meten van de temperatuur, windsterkte en -richting, hoeveelheid neerslag, zonnekracht (of uren) en vochtigheidsgraad. Zo kan iedereen het actuele weer volgen.
De metingen geven ook inzicht in de trends in extreem weer, kennis over het klimaat in Beuningen en zijn de veranderingen in de natuur te verklaren door de waarnemingen.

Het weerstation wordt onderdeel van een netwerk van weerstations waar ook de stations van het KNMI deel van uitmaken. Inmiddels maken ruim 10.000 stations in 220 landen deel uit van het netwerk.

We doen ook dit jaar weer mee aan de Rabo ClubSupport. De stemming is van 2 t/m 24 september. De opbrengst wordt besteed aan ons eigen weerstation.

Er zijn drie enthousiaste leden van de VvSB die het weerstation gaan beheren en met de metingen aan de slag gaan. Wilt u ook meedoen? Meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Frans Peperzak

Terug