Voor meer informatie kun je terecht op www.museumtweestromenland.nl


Iedere zondag in augustus: gratis toegang in Museum Tweestromenland!

De hele maand augustus kun je op zondag gratis het museum Tweestromenland in. Kom naar het museum in Beneden Leeuwen en neem een kijkje in de nieuwe zaal ‘Prehistorie en de Romeinse tijd’. Naast de tentoonstelling van de vaste collectie zijn de twee tijdelijke tentoonstellingen ‘Joden in het Land van Maas en Waal’ en ‘Metamorfose’ te zien.


Ontmoeting met de harpist Remy van Kesteren op 4 augustus.

Op woensdagmiddag 4 augustus kun je in het museum Tweestromenland kennismaken met de harpist Remy van Kesteren. Remy is een paar dagen in het museum om inspiratie op te doen voor een nieuwe compositie in het kader van het Erfgoedfestival. Het museum Tweestromenland doet mee aan het Erfgoedfestival Gelderland op 3 oktober.


voorgevel synagoge zwart wit

Geen Joden in het land van Maas en Waal?
Geen Joden in het land van Maas en Waal!   

 

Deze tentoonstelling belicht het leven van de Joden in het land van Maas en Waal. Woonden hier dan Joden? is een vraag die wij regelmatig horen. Ja, ze hebben hier gewoond maar zijn al omstreeks 1910 verdwenen. Hun synagoge en begraafplaats in Druten willen we belichten. Daarnaast leggen we de nadruk op de onverwoestbare cultuur van de Joden die ondanks de diaspora al 2000 jaar stand heeft gehouden.

Tot slot belichten we het antisemitisme. Het lijkt er op dat dat ook al 2000 jaar stand houdt. Ook in het land van Maas en Waal? Ja, ook daar. Kijk maar op het bordje dat staat voor Nieuwstraat 23 te Druten. Dat bordje herinnert er aan dat voorheen hier de Joodse synagoge stond. Nu is het gedeeltelijk afgeplakt om de hakenkruizen te verbergen.

De tentoonstelling wordt geopend door Natascha van Weezel uit Amsterdam. Zij is Nederlands auteur en filmmaker en werkt als columnist bij Het Parool. Zij houdt een inleiding over het thema van de tentoonstelling.

De wethouder Kunst en Cultuur van Druten, Gérard de Wildt, opent samen met Natascha de tentoonstelling. Het gemeentebestuur van Druten heeft besloten om het genoemde bord te vernieuwen en om ook bij de Joodse Begraafplaats aan de Gelenberg een herinneringsbord te plaatsen.

De tentoonstelling is te zien op woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur vanaf 25 juni tot 31 december 2021.