De groep zorgt onderling voor vervoer wanneer er bij De Valkatties wordt gespeeld zodat er voor ieder lid (ook voor nieuwe leden) de mogelijkheid bestaat om deel te nemen aan jeu de boules.

jeudeboules

Jeu de boules in competitieverband
Er wordt in competitieverband gespeeld. De competities organiseert en verzorgt de groep zelf. Zo is er een kersttoernooi met iets lekkers.

Korte geschiedenis van jeu de boules
Het typische balspel werd in vroegere tijden al door de oude Grieken gespeeld, hoewel niet in de vorm zoals we het heden ten dage kennen. In die tijd werd het als een krachtspel beoefend. Later is het door de Romeinen beoefend als het behendigheidsspel zoals we het nu kennen. Vooral in Frankrijk is het spel door de jaren heen steeds populair geweest. Door de toename van het toerisme naar Frankrijk is het spel overgewaaid naar andere landen. Het heeft zich niet alleen beperkt tot de Europese landen, het is ook in Noord-Afrika, Amerika, Canada, en zelfs in Thailand en Japan heel populair geworden.

De spelregels in het kort
Het spel wordt gespeeld in 2 koppels van elk twee of drie spelers. De bedoeling is om de drie metalen boules zo dicht mogelijk te werpen naar de but, een klein kleurig houten balletje.

Het team dat de but gooit werpt ook als eerste de metalen boules. Vervolgens moet de tegenpartij proberen de boules dichter bij de but te gooien dan die van het eerst startende team. Ook mag men de metalen boules tegen de boules van het eerste team gooien zodat deze verder van de but komen te liggen. Het team dat het dichtst bij de but heeft gegooid heeft de punten binnengehaald.

Het werpen is de bal zo dicht mogelijk bij de but (klein balletje) te plaatsen.
Tireren (is een in de weg liggende bal wegschieten) is spectaculair, maar vraagt opperste concentratie, vaardigheid en kracht. 
Petanque is een uiterst leuke en intensieve activiteit.

Iedere donderdagmiddag spelen wij vanaf april t/m september buiten bij het Molenhuis en van oktober t/m maart binnen bij De Valkatties te Nijmegen.
De speeltijden zijn van half 2 tot ongeveer half 5. Aanmelden vanaf 13.15 uur.

Mochten er mensen zijn die zich willen aansluiten bij deze groep of een keer als proef een middag mee willen spelen, schroom dan niet en neem contact op met:
Herman van den Bosch
telefoon: 06-51077184