Artikelindex

Introductie

Na een aantal moeilijke jaren, met veel corona perikelen, hopen we dit jaar weer een mooie meerdaagse reis te kunnen maken. We hebben naar uw klachten geluisterd over onder andere het te lang in de bus moeten zitten en de moeilijk te bereiken plaatsen voor minder mobiele leden. Daarom hebben we dit jaar gekozen voor een reis in Nederland op een paar uur reizen afstand in een comfortabele bus. We gaan naar het mooie, maar voor velen van ons toch nog redelijk onbekende Zeeland.

Aanvang reis

We starten vanuit Beuningen maandagmorgen 19 juni om 9 uur. Naar Het Verdronken Land van Saeftinghe, het grootste brakwaterschor van West-Europa op de grens van Nederland en België. Waar in de 14e en 16e eeuw de dorpjes en zelfs een kasteel, door de natuur werden overgenomen. De slikken en schorren die zijn ontstaan, vormen een trekpleister voor vogels. Tienduizenden vogels komen hier voedsel zoeken, broeden, rusten en overwinteren. 
Eigenlijk is heel Zeeland een bewonderenswaardige provincie. Denk aan de Stormvloedkering, een uniek staaltje Nederlandse techniek. Denk aan de vele mooie (vissers)plaatsjes, Middelburg, Yerseke, Breskens, Sluis. En aan de zee, die alom vertegenwoordigd is, met haar prachtige stranden maar ook gevaarlijke hoogtij stormvloeden. Afgelopen tijd is er veel te doen geweest over de Watersnoodramp in 1953 in Zeeland.
Met onze 5-daagse reis komen we dit bijzondere gebied bekijken en kunnen eventueel naar het Watersnoodmuseum. Daarnaast maken we nog een mooi uitstapje naar de Belgische kust. Knokke-Heist bekend door zijn Casino en waar Nederland het Knokke Songfestival in 1964 en 1965 won. En ook bekend doordat het één van de langste stranden van België heeft.
Kortom een bijzondere reis.

Kosten en reiswereld

De prijzen zijn behoorlijk verhoogd in de reisbranche. En niet daar alleen. Daar weten we inmiddels alles van. Toch is de reislust van de Nederlander niet te temmen en dat hebben we gemerkt. We hebben 3 weken moeten wachten op de offerte van Bolderman Specials en een week op de bevestiging dat er een bus voor ons is geregeld. In verband met de bijzondere drukte in de reiswereld en het beperkte aantal beschikbare bussen, hebben wij een beperkte optie gekregen voor hotel en bus. En een vaste datum waarop beslist moet zijn. Vandaar de korte termijn van inschrijving die u voorgeschoteld krijgt.

Maar let wel: drank vrij van 11.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds, inclusief whisky en champagne. We hopen u te zien en met elkaar er een fijne reis van te maken.

Cokkie Bonté en Ine Kemna


5 daagse busreis Zeeland

Vertrekdatum:              Maandag 19 juni 2023 om 9uur
Terugkomstdatum:       Vrijdag 23 juni 2023 rond 21 uur
Reissom per persoon: € 499,-- o.b.v. 2-persoonskamer
(bij deelname van 49 personen is de bootreis dag 2 van € 25,-- gratis)

Inclusief:

 • - Reis per luxe ruime Comfort Class touringcar met chauffeur
 • - 4 overnachtingen in Hotel De Elderschans Aardenburg met verblijf in een 2- persoonskamer
 • - Dagelijks een goed ontbijtbuffet en dinerbuffet
 • - 3 x lunchbuffet of lunchpakket ( op dag 2, 3 en 4 )
 • - Wifi in het hotel
 • - 2 kopjes koffie of thee met gebak op dag 1
 • - Genoemde excursies
 • - 3-gangen diner op dag 5
 • - Tol- en parkeergelden
 • - Toeristenbelasting
  - Avondprogramma (aangeboden door de vereniging)
  - er kunnen rollators mee

All-inclusive in het hotel:

 • - Onbeperkt alle dranken van de kaart (A-merken) inclusief champagne, whisky en wodka (van 11.00 tot 22.00 uur)
 • - Sauna en fitness

Exclusief:

 • - Toeslag 1-persoonskamer à € 175,00
  (Tip: zoek iemand met wie u een kamer wilt delen. Dit bespaart u samen € 350,00
  Komt u er niet uit en geeft u ons toestemming om een kamergenoot te zoeken vermeld dit dan meteen op uw aanmeldformulier.)
 • - reis- en annuleringsverzekering (zelf regelen)
 • - entreegelden (optioneel)

Entreegelden

 • Dag 2: Boottocht Yerseke 1,5 uur € 25,00 (bij 49 deelnemers is dit gratis)
 • Dag 2: Entree Watersnoodmuseum Ouwerkerk € 10,00 (museumjaarkaart en Vip kaart van de Vriendenloterij gratis toegang)
 • Dag 3: Entree Visserijmuseum € 6,00
 • Dag 5: Boottocht Biesbosch van 1,5 uur en bezoek museum € 17,50
Inschrijving: door email te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
En een aanbetalingsbedrag van € 100,00 p.p. te storten op rekeningnummer: NL61RABO0101792891 t.n.v. VvSB onder vermelding van 5-daagse reis. Na bevestiging van deelname via een mailbericht van mw. Bonté, het restantbedrag betalen vóór 1 juni.

Voor inlichtingen: Cokkie Bonté: 024 2060487 


Accommodatie en Programma

 

Hotel de Elderschans in Aardenburg

reis elderschans

Dit hotel is prachtig gelegen in een groene omgeving. Het beschikt over een receptie, lounge, bar, terras, (ontbijt)restaurant, fitnessruimte en wellnesscentrum met sauna, stoombad, massage en bubbelbad. Alle modern ingerichte kamers zijn voorzien van een flatscreen televisie, koffie- en theezetfaciliteiten, bureau en een badkamer met bad of douche, toilet en haardroger. De meeste kamers hebben uitzicht op de tuin. Wifi is gratis in het hotel.

Dag 1: Heenreis - Grenspark Groot Saeftinghe - Aardenburg

reis saeftinghe

Vanaf uw opstapplaats vertrekken wij naar uw vakantie bestemming. Onderweg maken wij een korte stop voor een kopje koffie of thee met gebak. Via Grenspark Groot Saeftinghe rijden wij richting ons hotel in Aardenburg. Op de grens van Vlaanderen en Zeeland ligt het unieke gebied Grenspark Groot Saeftinghe. Dit uitgestrekte landschap van haven, landbouw en natuur heeft veel verrassends te bieden. Het rauwe karakter van het Verdronken Land van Saeftinghe bezorgt u een unieke natuurbeleving. Het is het grootste getijdengebied van West-Europa. Na het bezoek aan Grenspark Groot Saeftinghe vervolgen wij onze reis naar Aardenburg, waar wij in de loop van de middag arriveren bij ons hotel.

Dag 2: Natuurvaartocht en Ouwerkerk

reis oosterscheldekering

Vandaag gaan wij naar Yerseke, waar u aan een natuurvaartocht over de Oosterschelde deel kunt nemen. Een deskundige gids vaart mee en vertelt over alles wat leeft op, in en boven het water. Maar ook hoort u verhalen over de geschiedenis van verdronken dorpen en de scheepvaart. We vervolgen onze route naar Ouwerkerk. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrok zich hier de grootste ramp uit de Nederlandse geschiedenis: de Watersnoodramp. In Ouwerkerk kunt u het Watersnoodmuseum bezoeken, dat gevestigd is in de vier caissons die gebruikt zijn om het laatste gat in de dijk ten zuiden van Ouwerkerk te dichten. Hier wordt zichtbaar wat er in Zuidwest Nederland is gebeurd in die bewuste nacht en de periode erna. Na deze prachtige tocht rijden we via het werkeiland Neeltje Jans, over de Stormvloedkering, een uniek staaltje Nederlandse techniek, en Walcheren weer terug naar Aardenburg.

Dag 3: Breskens, Sluis en Knokke-Heist

reis knokke

's Ochtends vertrekken wij na het ontbijt naar het vissersdorp Breskens. Het visserijmuseum is een bezoek zeker waard. Daarna rijden we terug naar ons hotel voor de lunch en in de middag staat Sluis op ons programma, een vestingstadje in het westen van Zeeuws-Vlaanderen. Uniek in Sluis is het Nederlandse stadhuis met een Belfort, een Vlaamse klokkentoren. Na dit bezoek rijden we verder naar de Belgische plaats Knokke-Heist, met een prachtig lang zandstrand, waar u gezellig kunt winkelen, flaneren op de boulevard of op een terrasje kunt genieten van een drankje.

 

Dag 4: Middelburg - Walcheren - Vrije middag reis middelburgWe vertrekken vandaag op tijd naar het schiereiland Walcheren. Via de Westerscheldetunnel rijden we eerst naar Middelburg. Hier kunt u op eigen gelegenheid het prachtige oude centrum bezichtigen. Ook is er op donderdag de wekelijkse markt of kunt u met een open boot varen door de oude grachten. Aan weerszijden van de grachten staan historische gebouwen en pakhuizen, die stammen uit een rijk VOC-verleden. We vervolgen onze route en rijden via Domburg en Westkapelle, waar we een korte stop houden, terug naar Aardenburg. De lunch is in het hotel en de middag kunt u naar eigen inzicht indelen. Heerlijk in het hotel relaxen en genieten van het all-inclusive arrangement of nog even Aardenburg in. Dit historische stadje, dat al in de Romeinse tijd ontstond, heeft prachtige gevels en de Kaaipoort is het bekijken waard.

 

Dag 5: Aardenburg - Goes- Terneuzen - terugreis

reis biesbosch

Het is helaas tijd om weer aan de terugreis te beginnen. Wij verlaten het hotel en rijden naar het Nationaal Park De Biesbosch, een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen en kreken vergeet u dat u in Nederland bent. Op het Biesbosch Museum Eiland heeft u voldoende tijd om het bezoekerscentrum te bekijken. Vervolgens maakt u een boottocht door de Biesbosch. Na het bezoek aan de Biesbosch rijden we terug naar Beuningen. Onderweg maken we nog een stop voor een gezamenlijk diner.