Bericht van omroep RN7

slide2

BEUNINGEN - Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Beuningen is voorstander van een nieuw dorpshuis voor Beuningen. Dat komt naar voren uit een rondgang door RN7 langs alle politieke partijen uit de gemeenteraad.

PvdA, BN&M, CDA, D66 en GroenLinks, gezamenlijk goed voor 16 van de 21 raadszetels, willen dat er in de komende vier jaar een nieuw en groter dorpshuis wordt gerealiseerd. De nieuwbouw van het dorpshuis is de laatste weken actueel geworden door een actie van de Beuningse senioren.

Dorpshuis staat al meer dan halve eeuw

De senioren-woordvoerder Frans Peperzak wees de partijen op de gebreken van het al ruim 50 jaar oude dorpshuis. Zo hebben veel ruimten geen daglicht en is er ook ruimtegebrek. De andere kernen, Ewijk, Weurt en Winssen, zijn veel kleiner maar hebben wel de beschikking over prachtige en ruime dorpshuizen.

De VVD is in principe niet tegen nieuwbouw van dorpshuis de Lèghe Polder, maar is wel minder stellig. VVD-fractievoorzitter Karin van den Heuvel: "In het kader van het accommodatiebeleid moet er eigenlijk gekeken worden naar een integrale aanpak van het zwembad, de Tinnegieter en de Lèghe Polder. Waar ligt de behoefte in combinatie met de financiële mogelijkheden? Onze inwoners moeten geen torenhoge OZB krijgen."

SP-lijsttrekker tijdelijk uit de running

De SP vindt het maar vreemd dat de senioren vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart plotseling met plannen voor het dorpshuis komen. "Ons verkiezingsprogramma is allang gereed. Wij constateren ook helemaal geen massale onvrede bij de gebruikers van het dorpshuis," zegt Frans Gielen namens de SP.

Gielen treedt op als woordvoerder omdat lijsttrekker en fractievoorzitter Jos Swartjes onlangs een herseninfarct heeft gehad. Swartjes blijft formeel de lijsttrekker, maar is in ieder geval de komende weken uit de running.

Onderzoek naar haalbaarheid nieuwbouw

Alwin Steeg, raadslid voor D66, ziet duidelijk mogelijkheden voor een nieuw dorpshuis op dezelfde locatie in het centrum van Beuningen. Dit in combinatie met een appartementencomplex voor senioren. Ook het samenvoegen van sporthal de Tinnegieter en het dorpshuis zou volgens Steeg een optie zijn.

Beuningen Nu en Morgen (BN&M), met 7 raadszetels veruit de grootste partij, vindt eveneens dat het dorpshuis toe is aan vernieuwing. Liefst op dezelfde plek, zegt lijsttrekker Pascal Cobussen. BN&M erkent de problemen die de gebruikers - en dan met name de senioren - aangeven. Daarom wil de partij snel een onderzoek naar de haalbaarheid.

Dorpshuis brengt mensen in verbinding

Lijsttrekker Agnes Meijer meldt dat het CDA pleit voor een nieuw MFA (multifunctionele accommodatie), ofwel een duurzaam en toegankelijk dorpshuis."Dit komt ten goede aan alle inwoners. Een dorpshuis is belangrijk, met name om met elkaar in verbinding te blijven en om eenzaamheid te bestrijden", zo meent Meijer.

Standpunt GroenLinks niet bekend

PvdA-lijsttrekker Hans Crezee zegt dat het PvdA-verkiezingsprogramma binnenkort beschikbaar is. Crezee: "Daarin staat dat wij vóór nieuwbouw van het dorpshuis in de kern Beuningen zijn. Een echt MFA. Mogelijk gecombineerd met andere voorzieningen, zoals de bibliotheek en mogelijk op een betere plek in het centrum."

Ook GroenLinks is voor nieuwbouw, en heeft dat ook opgenomen in het verkiezingsprogramma, aldus lijsttrekker Frans Houben.