EEN TWEEDE CURSUS FILOSOFIE.

Het najaar 2023 zijn we gestart met een cursus in de toegepaste filosofie.

Gezien de enorme belangstelling voor deze cursus hebben we besloten om in de loop van de maand januari 2024 een tweede filosofiecursus aan te bieden. Inhoudelijk zal de nieuwe cursus afwijken van de bestaande. Beide cursussen kunnen echter afzonderlijk gevolgd worden. In de nieuwe reeks van 8 lessen zal de vraag van de fundamentele filosofie centraal staan. Dit is de vraag naar de filosofie zélf.

Aanmelden bij de coördinator Carla Schumbera via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


INHOUD:.
Dit betekent dat de volgende thema’s aan de orde zullen komen:

  • -  Wanneer is een mens een filosofische mens?
    -  Wat voor een activiteit is filosoferen?
    -  Waarin onderscheidt zich de filosofie van andere geestelijke gebieden van het menselijk bestaan, zoals de wetenschap, levensbeschouwing, religie, theologie en de kunsten?
    -  Hoe is het academische vak ‘filosofie’ opgebouwd en welke vraagstukken staan er in dit vak centraal?
    -  Wat zijn de belangrijkste problemen van de hedendaagse filosofie?
  • Naast deze algemene, systematische vragen zullen ook historische aspecten van de filosofie belicht worden, zoals:

-  Waar en hoe is de westerse filosofie ontstaan?
-  Wat zijn de grote perioden in de geschiedenis van de westers filosofie en welke vraagstukken, denkstromingen en ontwikkelingslijnen zijn er, in het algemeen, in die geschiedenis te onderscheiden?

METHODIEK.

De cursus zal de vorm aannemen van een afwisselende combinatie van hoor- en werkcollege. In de werkcollegedelen zullen samen filosofische tekstfragmenten gelezen worden. In beide delen kunnen natuurlijk vragen gesteld worden en is er uiteraard ruimte voor discussies. Ook zal er een syllabus beschikbaar zijn waarin o.a. een begrippenlijst, de tekstfragmenten en een historisch overzicht van de westerse filosofie zijn opgenomen.

DOCENT: Erik Reijnen, Sinds 2001 werkzaam als docent filosofie in het voortgezet onderwijs. Tegenwoordig docent aan het Canisius College, het NSG Groenewoud en het Dominicus College.

Cursus:
Duur: 8 lessen.

Kosten: €72,00 voor leden VvSB, €90,00 voor niet-leden.
Dag: donderdagavond, elke 2e week van de maand.
Tijd: waarschijnlijk 19.00-21.00 uur.
Locatie: Beuningen of Ewijk, is nog niet bekend.
Aantal deelnemers: min. 15 pers.