Nieuw: cursus filosofie

Heeft filosofie altijd al uw interesse gehad dan is dit uw kans om u hier in te verdiepen.
We starten in het najaar met een cursus van drie avonden: 26 oktober, 9 november en 23 november.
Het cursusgeld bedraagt €30,00 voor leden en €35,00 voor niet-leden. Het aantal deelnemers is max. 12.
Daarna is het de bedoeling om de cursus in januari voort te zetten met vijf avonden, doch dit beslissen we na de najaarscursus.

Aanmelden bij de coördinator Carla Schumbera via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Filosoferen in dialoog

‘Filosoferen’ betekent letterlijk ‘verlangen naar wijsheid’.
‘In dialoog’ is een gesprek voeren tussen verschillende mensen, waarin een vrije gedachtewisseling plaatsvindt, wat tot nieuwe inzichten leidt bij de betrokkenen.
Écht luisteren, lezen en “na”-denken liggen aan de basis hiervan.
Zorgvuldig spreken – met vallen en altijd weer opstaan - kan verrassende nieuwe inzichten en perspectieven opleveren.

In deze filosofiecursus onderzoeken we vooronderstellingen bij vragen en antwoorden die ons in het dagelijkse leven bezighouden.
Een filosofische tekst of video met verschillende perspectieven die prikkelend en soms provocerend kunnen zijn, vormt telkens de start voor vier thema’s.
Vier actuele thema’s worden in acht bijeenkomsten kritisch tegen het licht gehouden:
- houdbaarheid van democratie;
- klimaat en verantwoordelijkheid;
- verschillen tussen mensen;
- vriendschap

Na de introductie volgt de gezamenlijke dialoog met luisteren en spreken. Tijdens die dialoog maken we kennis met inzichten en denkwijzen van diverse filosofen, o.a. Plato, Immanuel Kant, Ludwig Wittgenstein, Bruno Latour en Friedrich Nietzsche. Ook komen hedendaagse filosofen aan bod zoals de voormalige Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Een voorbeeld

Een goed functionerende democratie veronderstelt dat burgers onderscheid (kunnen) maken tussen feiten, meningen en leugens. Maar wat betekent dat in onze hedendaagse tijd? Er zijn vele complottheorieën, “alternatieve feiten”, nepnieuws, halve waarheden of overdrijvingen! Veel staten bekennen zich steeds meer tot autocratieën.
Is democratie een houdbaar ideaal? Is dit ideaal een (wereld)oorlog waard?

Docent/begeleider: Jan Luijten

Afgestudeerd in psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was tot 2002 verbonden aan de Wageningen Universiteit als universitair docent bij Toegepaste Filosofie.